6 Ocak 2017 Cuma

Mrs. Dalloway - 2017'nin İlk Kitabı 👒



2016'nın sonlarına doğru başladığım kitabı 2017'nin ilk haftasında bitirebilmiş olmanın tatlı huzuru içindeyim.

Kendine Ait Bir Oda'dan sonra Virgiana'ya olan merakım katlandı.Bir kitabına daha şans vermek istedim.D&R'da öylece gezindim ve adı en çok dikkatimi çeken kitabı ''Mrs. Dalloway''i sepetime ekledim.

Kitabın konusu net,anlamlar derin.

Kitap Clarissa Dalloway'in vereceği bir partinin hazırlığını,partiye geleceklerin yaşamlarını ve parti gününü anlatıyor.Ayrıca Hindistandan dönen eski sevgilisi,evlenmekten vazgeçtiği adam da o zamanlarda Londra'ya dönmüştür.Kitap Clarissa adlı bu kadının ruhsal olarak yaşadıklarını çok akıcı bir şekilde anlatıyor.

Virgiana'nın kaleminin vermek istediğini çok güzel anlayabildiğimi düşünüyorum.Aslında bu kitap bir önceki okuduğuma göre çok daha sıkıcıydı ve daha az beğendim.Karakter sayısı fazla olduğu için bazen kafam dağınık okuduğumda 10 sayfa bir şey anlamadan okuduğum oldu.Buna rağmen cümlelerindeki anlamları,neye çağrışım yaptığını kavrayabildim.Demek istediğim sanki onun ne demek istediğini ''leb...'' demeden anlayabiliyor gibiydim,bunu garipsedim.

Kitabın arkasında da yazdığı gibi Virgiana bilinçaltı akışı tekniğiyle yazıyor.Bu terimi bilmeden önce Virgiana'nın nasıl yazdığını tam tarif edemiyordum,cuk oturdu.Virgiana karakterleri asla somut şekilde tasvir ederek bırakmıyor.Onların gözlerinin içlerinden kalplerine,oradan geçmişlerine bir yolculuğa çıkıyor.Bu o kadar muhteşem ki aslında...kitaplardan hep dilediğim şey de tam olarak bu.Karakterler hakkında daha çok şey öğrenmek,davranışlarının sebeplerini tam olarak anlamak,çevrelerine baktıklarında benim de onların gözünden bakabilmek adına kafalarından geçenleri bilebilmek...


Alıntılarım;


''...Çünkü evlilikte,her gün aynı evde birlikte yaşayan insanlar arasında biraz serbestlik,bir parça özgürlük olmalıydı.Richard bunları ona tanımıştı,o da Richard'a.''

''...Sevmek insanı yalnızlaştırıyor diye düşündü.''

''...Clarissa sadece yaşamı seviyordu.'Bu yüzden yapıyorum!' dedi,yüksek sesle,hayata.''





2 yorum:

  1. Merhaba Anıl! Bloguna, fondaki ayçiçeklerine, sana bayıldım:) Takipteyim, yazmaya devam.

    Saatler isimli filmi izledin mi? Mrs Dalloway ve Virginia üzerinden ilerliyor. Geçenlerde smartta denk geldim, eski bir film ama çok beğendim. Tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim; aynen devam! ^^

      İzlemedim ama filmle ilgili fotoğraflar gördüm.Tamamdır, izlenilmesi gerekenler listesine alındı :) <3

      Sil