14 Temmuz 2015 Salı

Malala Yousafzai Hakkında


Malala hakkında onu tanıdığım dakikadan itibaren yazı yazmak zorunda olduğumu hissettim.Çünkü onun gibi insanların adı ne kadar fazla duyulursa,ne kadar fazla kişi tanırsa;Dünya'da da o derece güzelliklerin,iyi işlerin umutların artacağına inanıyorum,bende tokat etkisinde işe yaradığı gibi.

Malala kimdir?Sorusuyla başlayayım.Malala Yousafzai Pakistan'ın kuzeyinde Talibanın hakim olduğu topraklarda doğmuştur.Yaşı ilerledikçe Talibanın yaptığı insanlık dışı şeylere,kadınların ezilmesine karşı gelmeye başlamıştır.Bir cümleyle anlatılması ne kadar kolay gözükse de aşırı dinci coğrafyalarda bu tip bir şeye 11 yaşlarında bir kızın kalkışması imkansız gibi.

Fakat o başardı.

Malala 11 yaşındayken BBC'nin Urduca kanalı onun yaşadığı bölgeye Talibanın esaretini görüntülemek için geldi ve Malala onlara yaşadıklarını yazdığı günlüğü verdi.Korkuyordu fakat aynı zamanda bunu yapmak zorunda hissediyordu.Malala'nın yazıları gündeme gelmeye başlayınca New York Times gazetesinin belgeselinde oynadı.

Malala büyüdükçe fikirleri daha da olgunlaşan,aklı başında güçlü biri olmaya başladı.Kendisinin ve yaşadığı yerdeki kadınların,kızların okuması için gizli girişimlerde bulundu.

Bu girişimler ülke geneline yayıldı ve 2011 Yılında Pakistan Hükümeti Malala'ya ''Ulusal Barış Ödülü''nü layık gördü.

Bunun üzerine Taliban askerleri Malala'nın yaşadığı Svat Vadisi'ne geldi.9 Ekim 2012 tarihinde askerler Malala'nın okul servisini durdurdu ve bütün öğrencileri indirdi.Bir asker ''Malala hanginiz?'' diye sordu.Bunun üzerine bir erkek çocuğu onu gösterdi.Asker Malala'yı alnından,yanındaki iki arkadaşını omuzlarından vurdu.

Bu hain saldırı Dünya'da çok ses getirdi ve birçok ülkede ''Dualar Malala İçin'' başlıklarıyla haberler yapıldı.(Türkiye Hürriyet Gazetesin'de de)

Malala girdiği 48 saatlik komadan çıktı.Bu onun için bir son değil,yeni bir başlangıçtı.
  • Eğitimini tamamlayıp 3 dil öğrendi.(İngilizce,Urduca,Pakistan Dili)
  • Birleşmiş Milletlerde kendi hikayesini anlattı,eğitim ve feminizm hakkında konuştu.
  • Amerika Birleşik Devletleri başbakını Obama ve ailesinin konuğu oldu.
  • 17 Yaşında eğitim için yaptığı çalışmalara itafen Nobel Barış Ödülünü kazandı,aynı zamanda bu ödülü kazanan en genç kişi ünvanını aldı.
İşte dün bu güçlü kız 18 yaşına bastı.Sadece 18 yaşına kadar yaptıklarına bakar mısınız?

Siz de derslerde zorlandığınızda,hayatınızdan bıktığınızda,sahip olduğunuz şeyleri az gördüğünüzde; Malala'nın hayatına göz atın,bir umut ışığı göreceksiniz.

Bir çocuk,bir öğretmen,bir kalem,bir kitap dünyayı değiştirebilir.Eğitim çözümdür.-Malala Yousafzai

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder