21 Ekim 2016 Cuma

İnternette Yabancı Arkadaş Edinme Yolları - Tavsiyelerim


Bir dili konuşabilecek düzeyde öğrendikten sonra bana göre yapılabilecek en güzel şey o milletten biriyle güzel bir arkadaşlık kurup pratik yapmakla beraber dostluğun farklı bir boyutunu tatmak.

Lisede hazırlığı bitirdikten sonraki yaz bu arayışın içine girdim.Araştırdım,denemeler yaptım ve sonunda bu penpal ya da net-friend denilen şeyin nasıl edinilebileceğini,kalıcı olmasını sağlanacağı hakkında fikirler edindim.

Öncelikle yabancılarla kolay iletişim kurabileceğiniz sitelerden bahsedeyim;

1.Tumblr:

Benim şuanki internet arkadaşım,daha doğrusu gerçek dostumla tanıştığım yer burası.Daha önce de birkaç internet arkadaşımla burada tanışmıştım.Fakat sadece şuanki uzun süreli oldu.

Tumblr'ı eminim ucundan kıyısından artık bilmeyen yoktur.Farklı farklı kültürlerin fotoğraf paylaşımlarıyla birbirini keşfettiği mükemmel bir nimet burası.En başta studyblr ve İngilizce olarak kullanmaya başlamamın büyük katkısı oldu.

Size tavsiyem bu sosyal medyayı İngilizce kullanın.Bu demek değildir ki Türk tumblr hesapları işlevsiz,sıkıcı.Tam tersine çok sevdiğim bloglar var onları da takip ediyorum fakat odaklanmamız gereken şey dili geliştirmek,farklı milletlerden arkadaş edinmekse dünya dili olan İngilizceyi konuşmak şart.

Tumblr'da daha önce sadece bir yabancıya mesaj attım o da teşekkür içindi.Onun dışında benden çok daha özgüvenli olan insanlardan mesaj aldım :') Fakat benim gibi olmayın! Bir bloğu beğendiyseniz,fikirlerinizin uyuştuğunu gördüyseniz minicik bir İngilizce cümleyle ona iltifatta bulunun.Irkını vs. umursamayın,ön yargıları bu işte bir kenara kaldırın.İnsanlık konuşsun :)

2.InterPals:

tık 

Burası da bir dönem kullandığım mecralardan biri.Açıkçası internet arkadaşı edinme siteleri arasında en güvenli ve düzgün olanlarından birisi.Kendi profilinizi oluşturup istediğiniz milletten binlerce kişiyle tanışma fırsatı edinebilirsiniz.

Fakat benden demesi buradaki insanların burnu biraz havada.Yani ''hi'' deyip sonsuza kadar cevap alamayacağınız bir sürü insan olabilir,aman umursamayın :'D

...

(Diğer siteleri kullanmadığım için haklarında bir fikir sahibi olmadan önermek istemiyorum.Çünkü böyle ortamlarda moral bozucu,sapık insan vs. de çok olabiliyor.)

Şimdi de biraz arkadaşlığı geliştirme süreci hakkında tavsiye vereyim ki en terleticisi...

-Öncelikle konuştuğunuz ortak dilde yazarken kasmayın kendinizi.Özellikle bu İngilizceyse hiç hiç kasmayın!

-Tureng gibi başarılı kelime çevirileri yapan sitelerden yararlanın.

-Anlatmak istediğini Türkçe değil ortak konuşulan dilde düşünün.Bu başarması zor ama başardıktan sonra da delicesine eğlenceli bir şey.

-Konuştuğunuz kişiyi sadece dil öğrenme aracı görmeyin bir müddet sonra.Çünkü zaten öyle görerek başlamışsanız bir süre sonra iletişim kopar.Yaşadım bizzat!

-En güzel konuşma başlangıçları genelde ülkeler üzerinden olur.Türkiye hakkındaki görüşlerini,kendi ülkesini sevip sevmediğini vs. sorun.Konu buradan uzayıp gider.

-Sizi takmıyormuş gibi konuşanlar çıkabilir.İletişimizi direkt koparın.İnternette edinebileceğiniz o kadar tatlı arkadaşlar varken birinin nazını çekmek zorunda değilsiniz.

-Kendinizden,ülkenizden bahsederken dürüst olun.

-Mükemmel bir şekilde konuşmanız bu işi eğlenceli değil görev gibi yapar.Eğer gerçekten yazdıklarınızdan memnun değilsiniz konuştuğunuz kişiye dediklerimi anlayabiliyor musun yoksa daha iyi yazmam gerek mi? .. dilim biraz zayıf kusura bakma :/ gibi şeyler söyleyin.Eminim anlayışlı biriyse gülüp geçecek ve hayır saçmalama her şey yolunda tarzı şeyler diyecektir.

Farklı kültürlerden,dinlerden,dillerden insanlarla tanışmak gerçekten büyüleyici.Koskoca bir dünyada yaşıyoruz ve sadece kendi ülkemizde yaşayıp ölmek için yaratılmadık.Değil mi?

Yabancı kültürleri keşfetmek gibi bir hobiniz varsa bir arkadaş edinerek bu eğlenceli,tatmin edici mektup-internet arkadaşlığı olayına başlayın!


***

Bugün Polonyada'ki arkadaşım Hanna'dan bir mektup geldi.Hayallerimden biri artık gerçek!







28 yorum:

  1. el yazısı bir mektup... muhtesem deneyimler olmalı...

    YanıtlaSil
  2. Merhaba!

    Efendim çok güzel bir paylaşım olmuş, çok ilgi çekici bir fikir. Tavsiyeleriniz için teşekkürler! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabaaa!!

      ne demek,faydalı olması mutlu edici :)

      Sil
  3. Tamamen farklı bir kültürden, dilden bir insanla arkadaş olabilmek ve elyazısı bir mektup alabilmek gerçekten o kadar güzel nir şey olmalı. Şimdiye kadar internetten arkadaş olduğum insanlarla hiç mektuplaşacak kadar yakın olmadım ama sanırım böyle bir arkadaşlığa sahip olmak isterdim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet öyle ama mesela arkadaşlık yakınlığa doğru döndükten sonra artık insanın gözüne o kişi bir yabancı gibi gelmiyor.Türkçe konuştuğum arkadaşlarım gibi hissetmeye başlıyorum.Yine de mektup her defasında değerli ve heyecanlandırıcı kesinlikle.Fazla yakın olmayı beklemeden bu isteğinizi yabancı bir arkadaşla gerçekleştirin derim,zaten devamı gelir ^^

      Sil
  4. Faydalı paylaşımınız için teşkkürler. Benim de yabancı arkadaş konusunda bir tecrübem var. Kısaca anlatmak istiyorum. Bundan yaklaşık 4 yıl önce şu Ingilizcemi biraz geliştiriyim dedim kendi kendime. Facebook tan öyle rastgele yabancı isimlere istek atıyordum ha bire.(tabi sonradan belli bir süre istek engeli yedim orası ayrı) Neyse işte birkaç kişi kabul etti. Onlarla sohbet etmeye başladım. Amaa işte yukarıda sizinde bahsettiğiniz gibi çogu tınlamıyordu bile. Fakat şans bu ya aralarından biriyle sohbeti götürdük baya. Macar mış kendileri. Kaç ay konuştuk hatırlamıyorum. O zamanlar lise 1 deydim. Neden birden face hesabımı kapattım bilmiyorum gerçekten. Aradan 4 yıl geçti. Bu süre boyunca hiç konusmadik. Zaten bir facebook um vardı o zamanlar. Onu da kaldırdım (nedense??). Neyse işte birkaç gün önce insta dan bir mesaj geldi. Nerdeydin? Nasilsin? fln iste. Ben şok oldum tabi. Beni unutmamış. Neyse biraz konustuk. Sonra ona telefon numaramı verdim. WP den konusalim dedim. Onun wp si yoktu benim icin hesap acti ve son birkac gundur konusuyoruz. Ve kendisi cok sicakkanli ve samimi. Bu arada baya uzun oldu herhalde yaa :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne demek.Evet bazıları pek yanaşmıyor açıkçası anlaşılabilir sonuçta internet ortamı, herkes sıcak davranmaya yanaşmayabilir.Ya ne güzel unutmamış, kaç yıl sonra mesaj atmış,sizin adınıza sevindim; gerçek bir dost bulmuşsunuz :) Tecrübenizi paylaştığınız için teşekkürler :'D

      Sil
    2. Merhaba, ben yabancı arkadaş edinmeye cidden çok meraklıyım ama işte bir türlü yapamıyorum. Beni bu konuda yönlendirebilir misiniz?

      Sil
  5. Mektup arkadaşı nasıl edinebiliriz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazıda bahsettiğim yerlerden arkadaş edindikten sonra arkadaşınıza mektuplaşmayı önerebilirsiniz,direkt mektup arkadaşı olabilmek için biraz tanışmak ve içten şekilde güvenmek gerekiyor zannımca :)

      Sil
    2. Merhaba yararlı paylaşımınız için teşekkürler fakat hannahla hangi siteden arkadaş oldunuz.Cevap verirseniz sevinirim.

      Sil
    3. Rica ederim :) Yazıda belirttiğim gibi tumblrdan arkadaş olmuştuk.

      Sil
  6. Bnmle ingilize konusabilck birini arıyorum.

    YanıtlaSil
  7. Merhaba arkadaşlar ben ingilizce bilen ankarada oturan bi bayan arkadaş arıyorum sadece birlikte dil üzerinden vakit gecireciz cook acil öğenmem gerekli bu ingilizceyi .

    YanıtlaSil
  8. ben bulamadım yardımcı olun lütfen

    YanıtlaSil
  9. Merhaba. Mektuplaşma tarzı şeyleri sevenler Slowly uygulamasını denemeli. Mektup sistemli bir uygulamadır kendileri ve bu uygulama sayesinde birçok arkadaş edinebilirsiniz. Mektubun gidiş ve varış süresi mesafeye göre değiştiği için mektubu bekleyiş süresi oldukça tatlı bir his veriyor insana.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yazının yorumlarını çok geç görüyorum :' O uygulamayı duymuştum ama hiç denemedim,kulağa çok hoş geliyor teşekkürler öneriniz için :))

      Sil
  10. ben tumblr hesabı daha yeni açtım ama dili ing yapamıyorum yardım edebilirseniz çok sevinirim bende ing çok geliştirmek istiyorum özellikle yabancılarla konuşarak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tumblrı ingilizce uygulama olarak çevirmek istiyorsanız ayarlar kısmında dil bölümü var direkt oradan ingilizce yapabilirsiniz.Bundan bağımsız paylaşımlarınızı ingilizce yapıp yabancı hesaplarla etkileşimde olursanız bu amaçla kullanan kişilerle illa ki tanışırsınız :)

      Sil
  11. interpals uygulamasına bir türlü giriş yapamadım :(

    YanıtlaSil
  12. ah neyseki yapabildim hadi hayırlısı eğer ilerlersem bu uygulamayı kullanmaya yakın bir arkadaş edinip mektup falan geldiğinde yazacağım buraya anı kalsın :)

    YanıtlaSil
  13. Merhaba ben arkadaş edindim senin önerdiğin siteden 2 gündür konuşuyoruz ama onla nasıl daha samimi olabilirim bilmiyorum aklıma konusucak bişey gelmiyor bana önerin varmı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Bence normalde arkadaş edinirken nasıl konuşuyorsan konuları o şekilde günlük şeylerden,gündemden vs. aç onun ülkesinden tanıdığın ünlü biri varsa onu sorabilirsin onun dışında müzik,film gibi evrensel şeylerden konuşmak bayağı faydalı oluyor :)

      Sil
  14. ınterpals da kimse cevap vermiyor reis bana

    YanıtlaSil