23 Temmuz 2017 Pazar

Blog Yazmaya Başlamak İsteyenlere Tavsiyeler 📝


İki yıllık tecrübemden ve gördüğüm şeylerden yola çıkarak ''ya ben de mi blog açsam'' diyenlere nacizane bir şeyler tavsiye etmek istedim.Olabildiğince doğal ve dürüst olacağım!!





  • Blog yazmaktaki amacınız para kazanmak,geniş kitlelere ulaşmak olmasın.Tabi bunu gerçekleştirebilirsiniz ama direkt bu amaçla başlamak yazarkenki içtenliğinizi yok eder.Eskisi kadar blog okuyan yok.Herkes youtubelara kanat açtı.Bir avuç insanın sizi okumasından mutlu olmayı bilmelisiniz,en önemlisi de yazmayı sevmelisiniz (ee yani.)


  • Türkçeyi doğru kullanın.Aslında bu net bir kural değil.Ben de hatalar yapıyorum,başka dillere kayıyorum.Fakat aynı zamanda bir okuyucu olarak blog yazarında aradığım ilk şey yazanın düzgün,anlamlı cümleler kurabiliyor oluşu.Aksi takdirde yazıya dair bütün ilgim bitiyor.Hop sekmeden çıkıyorum.




  • İçerik de önemli tabi.Açıkçası blog yazmaktaki ilk amacım kendime uğraşacak bir şeyler bulmaktı.Bu yüzden direkt içeriği ''ben'' yaptım.Sevdiğim her şey aynı zamanda bloğumun da içeriği.İlgilendiğiniz şeyleri düşünün ve gerçekten iyi olduğunuzu hissettiğiniz şeyler hakkında yazın.Böylece kelimeleriniz,anlatımlarınız çok daha özgün olacaktır.




  • Blog tasarımı zor fakat mühim.Ben bu iki yılda (evet çok uğraşamadım) anca bu hale getirebildim.Bazıları çok güzel şeyler başarıyor ama ben bilgisayar dilinden pek anlamıyorum.Bunun için biraz da üşengecim.Size tavsiyem kendinizi en iyi ifade edebileceğiniz blog tasarımını oluşturun.Bloğunuzun kendine ait renkleri ve içeriğini yansıtan etiketi olsun.Bunun için sağlam bir araştırma ve beyin fırtınası yapmalısınız.İhtiyaç olursa yardım edecek birileri de bulun derim.



  • Arkadaş edinmeye bakın,yorum yazmaktan ve gelen yorumlarınıza cevap vermekten çekinmeyin.Blog ortamındaki en güzel şeylerden biri bu olsa gerek.Az insan,boool huzur ve entelektüel paylaşım.Mesela ben yorum geldiğini görünce çok seviniyorum.Hatta kimler yazmıştır tahmin bile ediyorum :') Güzeeel bir his.



  • Yazı konseptleri belirleyin.Bu bir bloğu en farklı yapan şey.Kendinize yazacak başlıklar oluşturun.Örneğin günlük yaşamınız hakkında yazmak istiyorsanız her çarşamba ''hafta ortası'' diye bir konsept belirleyebilirsiniz.Ya da benim gibi her hafta sonu bütün haftayı anlatabilirsiniz.Bu şekilde bloğunuzun bir düzeni olur,yazı yazma aralığınız açılmaz ve aktif kalırsınız.


  • Güzel fotoğraflar.Bu da dikkat etmek gereken şeylerden biri.Eğer bir konu hakkında yazıyorsunuz misal yemekler.En güzel fotoğrafları yakalamaya çalışın,arka planlar oluşturun.Mükemmel bir fotoğraf makinesine gerek yok,photosop ile ışık azaltma gibi küçük hilelerle daha net bir fotoğraf elde edebilirsiniz.Ben genellikle ''fotor'' adlı editleme programını kullanıyorum.Mutlaka göz atın,iş görür.



  • Yazma rutini oluşturun.Blog yazarken yanınıza bir bardak kahve,çay,su ya da ne istersiniz onu alın.Oluşturduğunuz playlist'i dinleyin...Bu tarz basit ama etkili rutinler yazma yolunda size motivasyon sağlayacaktır.Ortaya gerçekten bir yaratıcılık koyduğunuzu hissettirecektir.



  • Hemen pes etmeyin.Yorum gelmeyen,az okunan;emek verdiğim,beklentimin olduğu birçok yazım var.Aynı zamanda pek gayret ederek yazmadığım Bornova yazım gibi yazılar da çok okundu.Beklentiler her zaman gerçekleşmez.Yazmak dünyanın en güzel şeylerinden biri.İlk önce kendinizi mutlu etmek için yapın bunu.Blog yazmak ne tam zamanlı bir iş olabilir ne de başka bir şey.Yazmayı,paylaşmayı seven insanların oluşturduğu tatlı bir komüniteden ibaret.Tadını çıkarın.




BONUS: Blog ismi de içerik ve dili kullanmak kadar önemli.Farklı blog başlıkları eminim herkesin dikkatini çeker ve bir kez de olsa girip göz atmak ister.Kendinizi en iyi ifade eden,konseptinize uyan bir blog ismi bulun.Bu süreç oldukça eğlenceli,sonunda en güzelini bulacağınıza inanıyorum.



Başarılaaaar!




6 yorum:

  1. Seni okurken sevdiğim şey, light bir üslubun olması. Beni yormuyor. Anlatırken, sadesin. Ve pozitif bir enerji geliyor. Ben senin yaşlarında gayet pessimisttim. Karmaşık bir dil kullanırdım. Bir ara paylaşayım yazdıklarımı da kaç benden jsggahghdg : ))

    Kısacası bloğunu seviyorum <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biri bana pozitif dedi ♥ İnsan yazdıkça kendi dilini keşfediyor ben de bulmuşumdur belki :'D

      Teşekkür ederim kahve, ben de seninkinin müptelasıyım fsdfsd ^^

      Sil
  2. Ben de kahveye katılıyorum. Sadelik ve hafiflik ağır basıyor blogunda. Gereksiz gürültü yok. Arka planın yeşil karelerine de bayıldım. İyi ki yazmışsın Anıl, iyi ki tanımışım seni.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Joe :'))) Çok teşekkür ederim.Ya ben de tereddütte kalmıştım bi güzel geldi bi beğenmedim falan oh içime sindi şimdi ^^

      Sen de iyi ki yazmışsın ve iyi kiii tanımışım,sevgileeer!

      Sil
  3. Burayı seviyorum, şehrin herkesten gizli geldiğim köşesi gibi.. Güzel insanları tanımak çok güzel ^^

    YanıtlaSil